Waarom Kroatië een lange kustlijn heeft

Er gaat de afgelopen weken een grapje rond op sociale media over de vreemde grens tussen Kroatië en Bosnië en Herzegovina. Je hebt het misschien al honderd keer gezien, maar hier is het dan toch.

Zoals je op de kaart kunt zien, ligt Kroatië grotendeels ten noorden van Bosnië en Herzegovina, maar een lang stuk van het voormalige land grenst aan de Adriatische Zee en blokkeert bijna alle toegang van het andere land tot het water. Het lijkt misschien – en zoals de grap suggereert – dat Bosnië en Herzegovina volledig door land omgeven is en geen toegang heeft tot de zee. Dit is niet correct. Bosnië en Herzegovina heeft wel een strand, zij het een kort strand – slechts 20 kilometer lang. Het is na Monaco de kortste kustlijn ter wereld. Zelfs kleine eilanden zoals Tuvalu en Nauru hebben langere kustlijnen.

De kustlijn van Bosnië en Herzegovina is nauwelijks zichtbaar op de kaart hierboven. Om het te zien, moet je inzoomen op Google Maps.

Dit is de kustlijn van Bosnië en Herzegovina. Alle 20 kilometer ervan behoort tot de stad en gemeente Neum. Omdat het de enige toegang van het land tot de Adriatische Zee is, is Neum een ​​populaire toeristenbestemming en er zijn hier veel strandresorts. Neum doorboort in feite de lange Kroatische arm die zijn zuidelijkste territorium afsnijdt van de rest van Kroatië. Dit deel van Kroatië is zelf een behoorlijk grote toeristische bestemming. Hier ligt de prachtige ommuurde, middeleeuwse stad Dubrovnik.

Dus hoe kwam Kroatië aan al die kustlijn? Om het te begrijpen, moeten we teruggaan naar de tijd dat Dubrovnik een onafhankelijke staat was.

Dit hele kustgebied, van oudsher bekend als Dalmatië, werd eeuwenlang bevochten door de Republiek Venetië en het Ottomaanse Rijk. De Venetianen hadden de controle over het grootste deel van Dalmatië, met uitzondering van de stadstaat Dubrovnik die in de 14e onafhankelijk werd en toen een vazal van het Ottomaanse rijk werd. Het Ottomaanse Rijk had de controle over het aangrenzende Koninkrijk Bosnië en de regio Herzegovina. Maar toen de Ottomanen andermans grondgebied begonnen binnen te dringen, werd er een alliantie gevormd tussen de Venetiaanse Republiek, het Heilige Roomse Rijk, het Pools-Litouwse Gemenebest en Rusland, en in 1683 brak de Grote Turkse Oorlog uit.

Dubrovnik bevond zich midden in een oorlog en had er niets mee te maken. Als vazalstaat van het Ottomaanse Rijk vreesde Dubrovnik dat de vijanden van de Ottomanen zouden proberen hun stad aan te vallen. Dus om zichzelf te beschermen tegen een aanval van de Heilige Liga, nam Dubrovnik letterlijk afstand van de rest van Dalmatië door een klein stukje land aan de Adriatische Zee – het land dat we nu kennen als Neum – af te scheiden van het Ottomaanse rijk. Om nu in Dubrovnik te komen, zouden de vijanden van Ottoman dit kleine gebied van het machtige Ottomaanse rijk moeten oversteken.

Deze regeling werkte echt, ook al leden de Turken zelf een verpletterende nederlaag en verloren ze grote hoeveelheden grondgebied in Hongarije, Polen en een deel van de westelijke Balkan. Dubrovnik bleef onaangeroerd totdat het in 1806 viel in het leger van Napoleon.

Ondertussen bleef Bosnië tot 1878 onder de Turken. Toen kwamen de Oostenrijks-Hongaren en na de Eerste Wereldoorlog werd het Koninkrijk Joegoslavië geboren. Eindelijk, met het einde van het communisme, viel Joegoslavië uiteen in een aantal onafhankelijke naties, namelijk Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Macedonië, Montenegro, Servië en Slovenië. Bosnië en Herzegovina behield zijn enige toegang tot de Adriatische Zee via de Neum-corridor.

Kroatië bleef achter met een exclave rondom Dubrovnik, en dit veroorzaakte wat hoofdpijn voor toeristen die deze verbluffend mooie kuststad wilden bezoeken. Om Dubrovnik te bereiken, moeten toeristen twee internationale grenzen oversteken en door twee aangepaste controles en de bijbehorende veiligheidsregelingen gaan, wat veel ongewenste vertragingen veroorzaakt.

Er is een brug gepland die het vasteland van Kroatië verbindt met het schiereiland Pelješac, waardoor het verkeer de Neum Corridor volledig kan omzeilen. De bouw van de 2,4 km lange brug zou begin deze maand zijn begonnen.

Wat te doen in Kroatië, welke Kroatische wijn te proeven

Je verblijf in Kroatië nog aangenamer maken door het te combineren met een van de tientallen prachtige Kroatische wijnen zoals de witte wijnen PosipGrasevinaPinot Grigio, de gebalanceerde wijn uit Istrië de Malvazija of de rode wijnen Plavac MaliFrankovkaCabernet Sauvignon of de smaakmaker uit Istrië de Teran.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s