Komt de beste olijfolie uit Kroatië?

Druppels vloeibaar mediterraan goud dat elke fijnproever in zijn keuken wil hebben. Aangezien Kroatische producenten echter voornamelijk beperkte hoeveelheden olijfolie produceren, zullen alleen de gelukkigen erin slagen hun fles olie te winnen. Extra vierge olijfolie uit Kroatië heeft zich bewezen op het wereldtoneel.

Istrische olijfolie diende destijds als maatstaf voor olijfolie

Met zijn geografische ligging, bodemsamenstelling en microklimaat dat zeer gunstig is voor de olijventeelt, is het niet verwonderlijk dat de oude Grieken en Romeinen blij waren met de kwaliteit van de Istrische olijfolie. Dat verzinnen we niet – er zijn schriftelijke bewijzen. Olijven zijn ook het symbool van Istrië sinds circa 50 na Christus. Tegenwoordig heeft Istrië ongeveer twintig olijfoliemolens die ongeveer 200 – 450 ton olijfolie produceren , wat ongeveer 10% van de Kroatische productie uitmaakt.

Denk aan de Middellandse Zee en een van de eerste dingen waar je waarschijnlijk aan zult denken is olijfolie. Deze prachtige gouden vloeistof is synoniem met dit prachtige deel van de wereld, maar hoeveel weet jij over Kroatische olijfolie? Laten we eens kijken wat Kroatië zo’n hotspot maakt voor de productie van olijfolie…

Olijfolie uit kannetje

Heeft Kroatië zijn eigen olijfolie?

Ja, Kroatië produceert zijn eigen olijfolie en het heeft het perfecte klimaat voor olijven om in te gedijen. De olie die in Istrië wordt geproduceerd, wordt door velen beschouwd als de beste van allemaal. 10% van de olijfolie van het land komt hier vandaan en een aantal onafhankelijke producenten maakt maar liefst 450 ton ‘vloeibaar goud’ per jaar.

We weten allemaal dat extra vierge olijfolie een andere dimensie geeft aan elke maaltijd als deze er goed mee wordt gecombineerd. Zijn groen-gouden kleur, natuurlijke aroma’s en geur maken je eten gewoon leuker. Daarom serveren wij u, afhankelijk van uw selectie, lokale kaas, prosciutto, zelfgebakken brood, olijven of tonijnpaté tijdens onze proeverij van extra vergine olijfolie in Ljubač bij Zadar. Bovendien krijgt u in ons grootste aanbod een glas wijn of een niet-alcoholische drank (sap, water, mineraalwater …).

In de rustieke, moderne omgeving van ons proeflokaal wordt u gedemonstreerd hoe u olijfolie op de juiste manier proeft, maar krijgt u ook de volledige productie van hoogwaardige olijfolie uit de regio van Zadar te zien en ervaart u onze rondleiding door de kelder.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s