Komt de beste olijfolie uit Kroatië?

Denk aan de Middellandse Zee en een van de eerste dingen waar u waarschijnlijk aan denkt, is olijfolie. Deze prachtige gouden vloeistof staat synoniem voor dit prachtige deel van de wereld, maar hoeveel weet jij over Kroatische olijfolie? Laten we eens kijken wat Kroatië zo’n hotspot maakt voor de productie van olijfolie.

Heeft Kroatië zijn eigen olijfolie?

Ja, Kroatië produceert zijn eigen olijfolie en het heeft het perfecte klimaat voor olijven om in te gedijen. De olie die in Istrië wordt geproduceerd, wordt door velen als de beste van allemaal beschouwd. 10% van de olijfolie van het land komt hier vandaan, waarbij een aantal onafhankelijke producenten maar liefst 450 ton ‘vloeibaar goud’ per jaar verdienen.

Olijfolie uit Kroatië

De olijfolie van Kroatië, en in het bijzonder extra vierge olijfolie uit Istrië, wordt al millennia lang gewaardeerd en wordt zo sterk geassocieerd met de regio dat olijven sinds de 1e eeuw na Christus het symbool van Istrië zijn. En het wordt niet alleen bewonderd in Kroatië; het is uitgeroepen tot ’s werelds beste olijfolieregio. In de jaarlijkse New York International Olive Oil Competition pakten enkele van de beste olijfoliën uit Kroatië twaalf gouden medailles en zeven zilveren medailles, waaronder oliën uit Istrië.

Wat maakt in het bijzonder Istrische olijfolie zo lekker? Welnu, het iets koelere klimaat helpt bij het produceren van lekkerere olijven die rijk zijn aan antioxidanten en onverzadigde vetzuren. Dit helpt ook bij de teelt van verschillende soorten olijven die inheems zijn in Kroatië, waaronder buža, oblica, istarska bjelica, rosinjola en crnica. U zult er versteld van staan ​​hoe lang de olijfbomen in Kroatië ook leven; het is niet ongebruikelijk dat ze duizend jaar oud worden, en er is er een op het eiland Pag die beweert de oudste ter wereld te zijn, naar verluidt 1600 jaar oud.

Proef Kroatische olijfolie tijdens uw vakantie in Istrië

Reis naar Istrië en u kunt de olijfolieproductie in Istrië ontdekken door een aantal door een familie gerunde producenten te bezoeken, waarvan vele proeflokalen hebben waar u lokale oliën en andere lekkernijen kunt proeven. Het bekroonde Ipsa is zo’n plek, en Vergal in Novigrad is een andere, de laatste vecht de concurrentie van 800 andere producenten af ​​om ‘Best in Class’ te winnen tijdens de New York-competitie van vorig jaar. Er zijn er nog veel meer, dus verlaat Istrië niet zonder er een te bezoeken. De perfecte reiservaring voor foodies wacht op je!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s