Het verschil tussen olijfolie en extra vierge olijfolie

Het lijkt erop dat we altijd grijpen naar een fles ‘goede’ olijfolie. Kookboekauteurs verwijzen voor het grootste deel naar extra vierge olijfolie, het almachtige elixer dat iets hoger in het schap van de supermarkt staat dan de reguliere versie. Maar wat maakt een fles Extra Vierge Olijfolie nu zo veel waardevoller – en duurder – dan zijn bleke, goedkopere broer?

Extra vierge olijfolie wordt gemaakt van pure, koudgeperste olijven, terwijl gewone olijfolie een blend is, met zowel koudgeperste als bewerkte oliën.

Extra Vierge Olijfolie wordt gemaakt door olijven tot een pasta te malen en ze vervolgens te persen om de olie te extraheren. Er komt geen warmte bij kijken, vandaar het “koudgeperste” label dat je vaak tegenkomt. De resulterende olie heeft een bosgroene kleur; een grasachtige, peperige smaak; en een fruitig aroma. Deze methode is effectief, maar kost veel tijd. Het certificeren van het product pure Extra Vierge Olijfolie is ook een rigoureus, tijdrovend proces. Deze factoren dragen bij aan de hogere prijs van de olie.

Elke koudgeperste olie die niet aan de extra vierge normen voldoet, wordt vervolgens verfijnd om ongewenste onzuiverheden te verwijderen, waardoor de olie een meer neutrale smaak en lichtere kleur krijgt. Het wordt vervolgens gemengd met een beetje premium Extra Vierge Olijfolie om te produceren wat wordt bestempeld als gewoon ‘olijfolie’.

Extra vierge olijfolie en je kookkunsten?

We raden aan om een ​​fles van beide bij de hand te houden: gewone olijfolie voor algemeen koken en sauteren, en een mooie extra vierge olie van de bovenste plank voor dipsauzen, dressings, ongekookte toepassingen en als finishing touch voor bordvoedsel. Hoewel je Extra Vierge Olijfolie technisch gezien bij al je kookkunsten zou kunnen gebruiken (de mythe dat het bitter wordt bij hoge temperaturen is inmiddels ontkracht), zul je de subtiliteiten ervan niet kunnen proeven in zoiets als een rijke boeuf bourguignon. Dus als je slechts een motregen nodig hebt voor je koekenpan, is het beter om je geld te besparen door te kiezen voor zijn aanzienlijk goedkopere neef.

Kan ik elke dag olijfolie drinken?

Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten en heeft verschillende gezondheidsvoordelen, waardoor het een gezonde aanvulling is op een uitgebalanceerd dieet als het met mate wordt geconsumeerd. Het regelmatig consumeren van olijfolie kan u helpen de aanbevolen hoeveelheid gezonde vetten te bereiken en kan uw algehele gezondheid op verschillende manieren ten goede komen.

Waarom mensen olijfolie drinken

Er wordt gezegd dat sommige mensen in het Middellandse Zeegebied elke ochtend 1/4 kop (60 ml) olijfolie drinken. Dit kan inderdaad een manier zijn om de vele potentiële ontstekingsremmende en ziektepreventie voordelen te benutten. Anekdotische verhalen beweren dat het drinken van de olie je lichaam kan ontgiften, je maag kan kalmeren en zelfs kan helpen bij het afvallen.

Sommige mensen geloven zelfs dat het drinken van olijfolie zelfs meer voordelen biedt dan het bij een maaltijd gebruiken. Toch is er geen onderzoek om deze bewering te ondersteunen. Sommige mensen suggereren dat het drinken van olijfolie gezondheidsvoordelen heeft. Studies suggereren dat het drinken van olijfolie verschillende gezondheidsvoordelen kan bieden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s