Wijngaarden

Een wijnmakerij is de plaats waar de magie plaatsvindt. Het is het persoonlijke speelveld van de wijnmaker (nou ja, wijngaard). Het is een plaats van productie, opslag, proeverijen en ook een vakantiebestemming voor veel wijnliefhebbers.

Wijnhuizen bevinden zich vaak op heuvels en op grond met een marginale waarde voor andere planten. Een veelgehoord gezegde is dat “hoe slechter de grond, hoe beter de wijn”. Planten op hellingen, vooral die op het noorden (op het zuidelijk halfrond) of zuiden (op het noordelijk halfrond), is vaak in een poging om de hoeveelheid zonlicht die op het wijnhuis valt te maximaliseren.

Wijnmakerijen variëren in grootte en productiestijl. Sommige zijn familiebedrijven die van generatie op generatie zijn overgegaan en nog steeds vasthouden aan de wijnstijlen van hun overgrootvaders. Andere wijnmakerijen hebben minder jaren in de tas en behoren tot de moderne familie van wijnbereiding. Een andere manier om onderscheid te maken tussen wijnhuizen is niet door te kijken hoe de wijn wordt gemaakt, maar door te kijken waar.

Neem bijvoorbeeld een boerderijwijnmakerij. Hier wordt de wijn vaak rechtstreeks uit de wijnmakerij geproduceerd en verkocht, terwijl een commerciële wijnmakerij niet noodzakelijkerwijs de wijngaard en de plaats van productie naast elkaar hoeft te hebben. De regels en wetten zijn talrijk en verschillen per land en regio.

Kroatische Wijn van Zlatan Otok, Hvar, Kroatië

Oprichter van wijnmakerij is Zlatan Plenkovic, die wordt beschouwd als de meest bekroonde Kroatische wijnmaker. Zlatan otok – Wijnmakerij Plenkovic bezit ongeveer 10 hectare wijngaarden op Hvar en 75 uur in Baska Voda – Makarska wijngaarden en koopt druiven van 80 hectare wijngaarden op Hvar en ongeveer 65 hectare wijngaarden in de buurt van Šibenik van ons zusterbedrijf Vinoline. Het grootste deel van het gepresenteerde deel en de meeste van onze aandacht verdienen de oude en authentieke Dalmatische Kroatische variëteiten.

Een deel van de wijn wordt bewaard in een unieke kelder op 70 m onder de grond, waar een constante temperatuur van 11-12 ° C is.

Het wijnhuis produceert ongeveer 900.000 flessen per jaar.

U kunt ons bezoeken over land of over zee. Verblijf met uw boot in ons guesthouse of onze jachthaven. U kunt hier terecht voor een zomervakantie of wijnproeven, wandelen in de omgeving en genieten van de prachtige natuur of lekker thuis eten in ons restaurant “Bilo Idro”. Of gewoon allemaal samen 🙂

Geschiedenis

We hebben onze familieboerderij begin 1986 opgericht, wat wordt beschouwd als het jaar van onze oprichting. In 1989 hebben we het patronaat gekregen voor de topkwaliteit wijn en daarna zijn we begonnen met de verkoop van wijn. We hebben het bedrijf “Vitis” opgericht in het jaar 1991 dat de naam veranderde in “Zlatan otok” wat “Gouden Eiland” betekent in 1993.

Onze missie is het promoten van Kroatische wijnen en wijnproductie, en het gebruik van het grote potentieel van de specifieke Dalmatische regio om wijnen van hoge kwaliteit te maken. Vanaf het begin zijn we gefocust op het verbeteren van de kwaliteit van wijnen van inheemse druivensoorten. Daarin hebben we aanzienlijk succes behaald, zoals blijkt uit talrijke onderscheidingen van professionele beoordelaars en de toenemende vraag naar onze wijnen. We staan ​​altijd op kwaliteit en dragen zo bij aan een cultuur van excellentie in de wijnproductie, en we benadrukken het belang van een professionele relatie met de klant en continu leren en verbeteren.

Sinds de oprichting van ons bedrijf hebben we succes geboekt in verschillende nationale en internationale wedstrijden en tentoonstellingen: Vinovita Zagreb, Split GAST, WINE Ljubljana, Zürich, Bordeaux, Decanter, Sabatine, Nürnberg, Parijs, enz. We werden gekozen voor de wijnmaker van het jaar twee keer, en sinds het bestaan ​​van deze erkenning, hebben we altijd tot de top behoord.

Wijngaard en terroir
De wijngaarden bevinden zich op de zuidelijke hellingen van het eiland Hvar en op Makarska-wijngaarden onder Mt. Biokovo, evenals de wijngaard in Šibenik die eigendom is van ons andere familiebedrijf “Vinoline”. Alle wijngaarden worden verbouwd en wijn geproduceerd onder strikte biologische voorwaarden.

HVAR WIJNGAARDEN:

Wijngaarden in de wijnbouwposities van de zuidelijke hellingen van het eiland, die zich uitstrekken van Milna – Sv. Nedjelja – Zavala. Hellingen van 40-60%. Variatie »Plavac mali« heerst. Uitsluitend handmatige verwerking en kleine wijngaarden leveren ongeveer 0,70 kg per wijnstok op. Bescherming van de wijngaard met chemicaliën is niet nodig vanwege de specificiteit van het klimaat, de bodem en de groeivorm. Ongeveer 10 hectare wijngaarden en aankoop van druiven van ongeveer 80 hectare wijngaarden. »Plavac mali« -wijnen komen ook uit Hvar van de wijnmakerij Zlatan Otok – Kroatische wijnen met de meeste onderscheidingen.

Wijngaard Zavala: 5,5 ha (50% van Plavac Mali, 40% van witte wijnPošip, Bogdanuša, Maraschino, Gele Muscat, 10% van 15 verschillende variëteiten om te ontdekken).

WIJNGAARDEN MAKARSKA:

75 ha met onze eigen 650.000 wijngaarden van Makarska wijngaarden onder Mt. Biokovo op het gebied van Baška Voda, opgegroeid in 2004, met een hoogte tussen 30 en 400 meter.

Rode wijn: Plavac mali, Crljenak (Zinfandel), Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah.

Witte wijn: Pošip, žilavka, Dubrovnik Malvasia, Chardonnay, Yellow Muscat.

Van de Makarska-wijngaard komt Pošip-wijn 2010, een regionale kampioen bij de Decanter World Wine Awards 2012.

ŠIBENIK WIJNGAARDEN:

In dit gebied krijgen de druiven van het zusterbedrijf Vinoline. En het wordt ook verwerkt in onze Zlatan otok-wijnmakerij op Hvar. Dit is een extra productie van ongeveer 400.000 flessen wijn. Wijngaardoppervlak van 65 hectare met ongeveer 500.000 wijnstokken. Rassen: Plavac mali, Babić, Crljenak, Pošip.

WITTE WIJNEN:

 • Zlatan Bogdanuša
 • Zlatan Hvar
 • Zlatan Otok
 • Zlatan Otok Cuvée
 • Zlatan Pošip
 • Zlatan Pošip-reservaat

ROSÉ WIJN:

 • Zlatan Rosé

RODE WIJNEN:

 • Zlatan Plavac Grand Cru
 • Zlatan Plavac Barrique
 • Zlatan Plavac Exclusive (beperkte editie)
 • Zlatan Plavac Hvar
 • Zlatan Plavac Makarska
 • Zlatan Plavac Šibenik
 • Zlatan Babić
 • Zlatan Crljenak
 • Zlatan Ostatak Bure
 • Zlatan Cuvée

WOESTIJNWIJNEN:

 • Zlatan Porat
 • Zlatan Porat Reserva
 • Zlatan Prošek
 • Archiefwijn
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s