Het verschil tussen Merlot en Cabernet Sauvignon

Cabernet sauvignons en merlots zijn twee razend populaire en gevestigde rode wijnvariëteiten. Ze zijn zo populair dat ze zelfs de nummer één en nummer twee van de meest aangeplante wijndruivenrassen ter wereld zijn – meer dan 840.000 hectare voor cabernet sauvignon en 657.300 hectare voor merlot .

Als je echter bent zoals de meeste mensen en geen sommeliercertificaat bij je hebt, kan het moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen de twee. Cabernet sauvignon en merlot hebben met het blote oog veel overeenkomsten. Toch kunnen hun slokjes enorme maar subtiele verschillen met zich meebrengen die de veeleisende tong kan ontwarren. (En om goed te combineren met een maaltijd .)

Leer enkele termen en beschrijvingen die vaak worden gebruikt bij het proeven van wijn om u te helpen de verschillen tussen merlot en cabernet sauvignon beter te begrijpen. Waardeer vervolgens het rijke erfgoed tussen deze twee heerlijke, populaire rode wijnen – en maak onderweg indruk op uw vrienden – met deze diepgaande gids over cabernet sauvignon versus merlot.

Cabernet Sauvignon Beschrijving

Cabernet sauvignon komt uit de legendarische wijnstreek Bordeaux, Frankrijk. De druiven groeien het beste in warmere, mildere klimaten en zijn te vinden in bijna elke wijnproducerende regio ter wereld, van de uitlopers van de bergen van Chili tot de gouden bosjes van Californië tot de wijngaarden van de outback van Australië .

Wat onderscheidt cabernet sauvignon van de bijna net zo populaire merlot – en andere rode wijnen daarbij? Ontdek hieronder het unieke smaakprofiel en de samenstelling van cabernet sauvignon.

 1. Tannines: gemiddeld tot hoog
  Cabernet sauvignons-druiven hebben een gemiddeld tot hoog tanninegehalte. Dit betekent dat deze druivensoort op zichzelf een krachtigere, monddrogende basis produceert, maar wijnmakers nog steeds extra fruitige en aardse smaken laat overhalen voor hun cabernet sauvignon-flessen.
 2. Kleur: Bordeauxrood
  Cabernet sauvignon-druiven op de wijnstok zijn een duidelijk maagdenpalmblauw. Eenmaal geplukt, gefermenteerd en gebotteld, heeft een glas cabernet een weelderige, dieprode bordeauxrode kleur met een merkbaar lichtere scharlakenrode rand. Andere kleurtonen van cabernet sauvignon zijn onder meer:

Ondoorzichtige centra , met jongere cabinesparen met nog dichtere, minder doorschijnende kernen.
Vervaagde velgen , met een glas cabernet sauvignon het lichtst waar het het glas ontmoet

 1. Lichaam: vol
  Cabernet sauvignon is een volle rode wijn. In feite staat het bovenaan de lijst van volle rode variëteiten, met enkele van de weelderigste, dikste slokjes die het grootste deel van de mond zullen bedekken en tussen de slokjes blijven hangen. Velen beschrijven het lichaam van cabernet sauvignon als zalvend, grindachtig, rijk en diep. Door de volle samenstelling is deze wijnsoort ook:

Is aan de sterke kant, gemiddeld tussen 13,5 en 15% alcohol per volume (ABV)
Moet op kamertemperatuur worden geserveerd

 1. Boeket: aards
  Een van de kenmerkende kenmerken van cabernet sauvignon is het paprika-aroma. Door een verse fles cabernet sauvignon te decanteren, krijgt de neus aroma’s van pepers, cassis, pure chocolade, peperkorrels, potloodkrullen en vijgen.

Een van de kenmerkende kenmerken van cabernet sauvignon is het paprika-aroma.

Laat u echter niet misleiden door het aardse en hartige boeket. Het drinken van een glas cabernet sauvignon geeft ook milde fruittonen, met name zwarte bessen en rijpe donkere bessen. Lees hieronder meer over de fruitige versus droge smaakprofielen van taxi’s.

 1. Zuurgraad: gemiddeld
  Ongemengde, pure cabernet sauvignon is een wijn met een gemiddelde zuurgraad. Ze bevatten een aangename hoeveelheid tuit en taart die je tong van voren raakt voordat ze plaatsmaken voor de aardse en suikerachtige tonen.
 2. Zoet of droog: droog
  Cabernet sauvignon is een van de droogste soorten rode wijn op de markt – ze zijn zelfs een van de droogste wijnen! Vooral dankzij zijn volle body zal een slokje cabernet sauvignon dichter en zwaarder op de tong aanvoelen, waardoor het vertrouwde, monddrogende gevoel ontstaat.
 3. Kracht: matig tot intens
  De gedurfde, volle body en het hoge aantal tannines van Cabernet sauvignon zijn de een-tweetje achter zijn matige tot intense kracht. Afhankelijk van de kwaliteit van de grond waarop het werd verbouwd, de maceratietechnieken, de verwerking van eikenhout en de mate van veroudering, zal de balans tussen de plantaardige, kruiden- en fruittonen van een cab sav variëren. Eén ding is echter zeker: je krijgt nuance in een goede fles cabernet sauvignon, die je een vol glas wijn aanbiedt, geweldig op zichzelf of in combinatie met eten.

je krijgt nuance in een goede fles cabernet sauvignon

 1. Afdronk: lang en hartig
  De afdronk van een cabernet sauvignon is robuust en aards, waarbij scherpe kruiden worden gemengd met zachte kruiden en wilde donkere bessen. Je zult veel mensen de afdronk van een cabernet sauvignon horen beschrijven met smaken als anijs, peperkorrels, cassis, rijpe donkere bessen en vers gesneden hout.
 2. Fruitnoten: subtiel en scherp
  Cabernet sauvignon is een rode wijn waarvan het smaakprofiel hartig mengt met fruit. Van die fruittonen, smaken en aroma’s meer naar wilde, gefoerageerde en zure producten. Je proeft dingen als:

Bramen
Zwarte bessen (cassis)
Zwarte kersen
Fig
Zwarte pruimen

 1. Eiken Opmerkingen: Delicaat
  De meeste cabernet sauvignons worden gerijpt in eikenhouten vaten. Het doel van dat verouderingsproces op eikenhout is echter om de tannines die in de wijn aanwezig zijn te verfijnen, aangezien eikenhouten vaten zelf hun eigen tannines bevatten die de smaak van een uiteindelijke fles beïnvloeden.

Op eiken gerijpte cabernet sauvignon integreert zijn eigen gedurfde, peperige profiel met de vanille, geroosterde of rokerige kwaliteiten van eiken tannines, waardoor een laatste cabernet sauvignon ontstaat met een verhoogde smaak en structuurcomplexiteit.

Merlot Beschrijving

Net als veel andere soorten wijndruiven, noemt Merlot de Bordeaux-regio van Frankrijk zijn thuis. Merlot-druiven werden eind 1700 gekweekt en zijn een jongere variëteit in de rode wijnfamilie. Toch combineert merlot-wijn unieke elementen van zoetheid, zachtheid en kruiden die ongeëvenaard zijn door de meeste andere variëteiten, en katapulteert het naar een geheel eigen smaakprofiel.

 1. Tannines: laag
  Een glas merlot bevat lage, subtiele hoeveelheden tannines, zeker in vergelijking met andere rode wijnen. Dit lage aantal tannines levert een belangrijke bijdrage aan de zijdezachte, fruitige smaak van merlot, in tegenstelling tot een drogere, plooiende schenking.

Merlot-wijnen hebben een kenmerkend robijnrood.

 1. Kleur: Robijnrood
  Merlot-wijnen hebben een kenmerkend robijnrood. Hun centra zijn donkerder en ondoorzichtig, met weinig licht dat er doorheen gaat. Naarmate merlot ouder wordt, zullen de kleuren en kernen nog lichter worden.

Een standaard glas merlot heeft ook een scherpe randvariatie. Merlot-velgen hebben een opvallende oranje rand – een kleur die je moeilijk kunt vinden in andere rode wijnsoorten. Andere kleuronderscheidingen voor merlots zijn onder meer:

Merlots worden bleker naarmate ze ouder worden
Merlot-velgen worden donkerder naarmate ze ouder worden en veranderen van oranje in baksteenrood

 1. Lichaam: gemiddeld licht
  Merlot heeft een luchtig, verfrissend maar geurig lichaam. Slokjes raken de voorkant en het midden van je tong en glijden dan snel weg, waardoor sporen van zoet zomerfruit achterblijven. Het algehele effect is een rode wijnsoort met een heerlijke soepelheid, die alleen kan worden gedronken of gecombineerd met een breed scala aan voedingsmiddelen.
 2. Boeket: fruitig
  Ruik een glas merlot, en je zult geuren ervaren van kersen, frambozen, zoethout, pruimen en espresso. Zijn fruitige smaak is een van de meest bepalende kenmerken van merlot. Degenen die in koelere klimaten worden gekweekt, zoals de klassieke Franse Merlot, hebben echter iets meer structuur, waardoor ze aardiger geuren zoals tabak, mokka en cassis aan geuren en slokjes toevoegen.
 3. Zuurgraad: gemiddeld
  Als het op zuurgraad aankomt, zit merlot midden in het pak rode wijn. Het vertoont verfijnde zoete en zure tonen, verzacht door het lagere aantal tannines en medium-light lichamen.
 4. Zoet of droog: droog
  Merlot heeft een droog smaakprofiel met vrijwel geen restsuiker meer na fermentatie.

De droge versus zoete classificatie van merlot kan echter voor beginners verwarrend zijn. Hoewel merlot in wezen een fruitige rode wijn is, wordt hij niet bepaald door een suikerzoete nasmaak. Om het verschil te illustreren, kunt u overwegen hoe het is om snoepjes met aardbeiensmaak te eten versus een echte aardbei. De eerste is openlijk, bijna stroperig zoet, terwijl de laatste veel delicater is.

 1. Kracht: matig tot intens
  De sterkte van een merlot hangt af van of het een warm klimaat is – zoals een Californische merlot of een Australische merlot – of een koel klimaat – zoals een Franse, Italiaanse of Chileense merlot – variëteit.

Merlot bij koel weer is beslist intenser en integreert een beetje meer scherpe, aardse smaken naast rood fruit.
Merlot bij warm weer handhaaft die sappige, bessenachtige, verfrissende ritssluiting die zo geliefd is bij deze rode wijnsoort.

 1. Afwerking: zijdeachtig
  Zowel warm als koel gekweekte merlots hebben een karakteristieke zijdeachtige afdronk. Merlots handhaven die kenmerkende gladde, gelijkmatige en fluweelzachte balans van het puntje van de tong tot de achterkant van de keel, waardoor elke slok een zacht einde krijgt.
 2. Fruitnoten: rood fruit
  Merlot’s fruitnoten: frambozen, wilde bosbessen, kersen, mokka, munt en eucalyptus
  Merlots zijn een van de meest vruchtbare rode wijnen, waardoor ze een zeer toegankelijke en flexibele drankkeuze zijn. De weelderige fruitige tonen van Merlot worden vaak omsloten door andere smaken zoals:

Frambozen
Wilde bosbessen
Kersen
Mokka
Munt
Eucalyptus

 1. Eiken Opmerkingen: Koffie en cacao
  Merlots hebben de neiging om op vaten van gemiddelde leeftijd te worden verwerkt, wat betekent dat ze minimaal acht tot twaalf maanden oud zijn. Het is net genoeg tijd om rijkere, diepere zoete tonen aan de variëteit te introduceren, die doen denken aan cacaobonen, espressopoeder en zelfs rook.

Het verschil tussen Merlot en Cabernet Sauvignon
Merlot vergeleken met Cabernet Sauvignon: hoe u tussen de twee kunt kiezen en deze kunt onderscheiden
Cabernet sauvignon en merlot kunnen verwarrend zijn, gezien hun gedeelde afkomst en bepaalde congruente kenmerken. Om de zaken nog ingewikkelder te maken, vormen beide de kenmerkende basis van Bordeaux Blends , een populair mengsel van rode wijn dat het beste van deze twee soorten wil benadrukken.

Wat is het echte verschil tussen merlot en cabernet sauvignon – en hoe weet je welke je moet kiezen voor een bepaalde maaltijd, evenement of slaapmutsje? Ontdek het eens en voor altijd met deze vergelijking van merlot / cabernet sauvignon.

 1. Overeenkomsten tussen Merlot en Cabernet Sauvignon
  Zowel merlot als cabernet sauvignon zijn afgeleid van dezelfde moederdruif – de cabernet franc. Het delen van een tak op de familiewijnstok betekent dat deze twee variëteiten een handvol overeenkomsten behouden, namelijk als het gaat om hun kleur, sterkte en droogheidsniveaus:

Zowel cabernet als merlot hebben een diep, donker, robijnkleurig lichaam.
Beide hebben ondoorzichtige centra en lichtere velgen.
Beide zijn matig tot intens sterk, hebben heldere smaakprofielen en verleidelijke unieke sensaties op de tong.
Beide zijn goed bestand tegen eikenhouten vaten.
Beide zijn droge rode wijnen – ze worden inderdaad beschouwd als twee van de droogste commerciële rode wijnsoorten ter wereld .

 1. Merlot en Cabernet Sauvignon verschillen
  Merlot en Cabernet Sauvignon verschillen

Net als alle broers en zussen hebben merlot en cabernet sauvignon aanzienlijke verschillen:

Merlot is in wezen een vruchtbare wijn.
Cabernet sauvignon is een hartige, aardse wijn.
De body van Cabernet sauvignon is voller, zwaarder en robuuster en blijft langer op de tong hangen in vergelijking met de snellere afdronk van merlot met een medium body.
Merlot is minder tannine-uitgesproken, zonder een zo sterk rimpelend of prikkelend gevoel in de mond.
Hoewel dichtbij, zou het lichaam van een merlot iets lichter robijnrood moeten zijn dan de rijke bordeauxrode kleur van cabernet sauvignon.
Merlot-velgen zijn oranje, terwijl cabernet sauvignons gradiënttinten rood zijn.
Cabernet sauvignon zal meer doorschijnend zijn rond glazen randen en randen dan merlot.
Kies een Merlot wanneer …
Kies voor een heldere fles merlot de volgende keer dat u of uw vrienden zich in de volgende situaties bevinden:

Je bent nieuw met het drinken van rode wijnen .
Je houdt van fruitige, sappige of lichtere rode wijnen.
Je bent een fan van Semillons , Californische Pinot Noirs en droge chenin blancs .
Je hebt een rode wijn nodig als aanvulling op een verscheidenheid aan voedingsmiddelen of keukens, zoals tijdens een potluck.
Je drinkt buiten op een warme dag.
U wilt over het algemeen meer prijsbewust zijn, aangezien meer merlots in de Verenigde Staten worden verbouwd en dus meestal goedkoper zijn om te kopen.
Kies een Cabernet Sauvignon wanneer …
Ga voor een heerlijke fles cabernet sauvignon als jij of je gezelschap:

Houd niet van zoete wijnen, rood of wit.
Verlang naar een glas wijn om alleen van te genieten.
Zijn fans van droge chardonnays uit Oregon , Australische Shiraz of Tempranillo.
Geniet van zwaardere wijnen met een hoog tanninegehalte en een langere afdronk.
Drinken binnenshuis op een koele of winteravond.
Wil je experimenteren met hoger gerijpte of eikenhouten wijnen.
Ontdek en vergelijk de wereld van rode wijnen van Merlot en Cabernet Sauvignon op Marketview
De wereld van rode wijnen is rijk, fascinerend en soms overweldigend. Bij Marketview Liquor bieden we een uitgebreide maar toegankelijke catalogus van cabernet sauvignons en merlots, zowel in de winkel als online, beschikbaar om bij u thuis te verzenden. Maak het vergelijken van rode wijn gemakkelijker met onze online zoekfuncties, waarbij alles wordt gefilterd, van prijs en punten tot subregio’s en oogstjaren. Blader door onze online selectie en bestel uw volgende wijnkist met merlot, cabernet sauvignons of beide!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s