Pinot Grigio de smaakmaker

Ah Pinot Grigio, een pittige witte wijn die zo verfrissend is als een koud glas limonade op een warme zomerdag. De op één na populairste witte wijn in Amerika, Pinot Grigio (ook bekend als Pinot Gris, en in Kroatië als Pinot Sivi) is een droge witte wijn met een pittige zuurgraad met aroma’s van citroenen, limoenen, groene appels en kamperfoelie.

In zijn meest elementaire vorm is Pinot Gris/Grigio een verfrissende witte wijn die, wanneer hij koud wordt geserveerd, de perfecte onderbreking is van een hete zomerdag. Dus drink op en let niet op de haters.

Hoewel de meesten denken dat Pinot Grigio zijn oorsprong heeft in Italië, werd hij eigenlijk geboren, zoals veel van de meest populaire druiven ter wereld, in Frankrijk, waar hij bekend staat als Pinot Gris. De schil van Pinot Gris, waarvan wordt gedacht dat het een mutatie is van de rode druif Pinot Noir , is niet groen zoals andere witte druiven, maar heeft in plaats daarvan een grijsblauwe tint, wat ze hun naam geeft.

De wijn werd geboren in Bourgondië, maar vond zijn weg naar Zwitserland in de jaren 1300, waar het als een favoriet van de keizer werd beschouwd. Vanaf hier vond de druif zijn weg naar Noord-Italië, en het echte verhaal van Pinot Grigio was geboren.

In Italië werd Pinot Gris Pinot Grigio en de wijn vond groot succes in de regio’s van Noordoost-Italië: Lombardije, Veneto, Friuli, Trentino en Alto Adige. Vanaf zijn basis in Noord-Italië groeide de wijn uit tot de meest populaire witte wijn in heel Italië, en vervolgens de meest populaire geïmporteerde witte wijn in de VS.

Pinot Grigio heeft zijn haters onder wijnsnobs, die beweren dat de wijn te “eenvoudig” en “oninteressant” is, maar dit komt voornamelijk voort uit het feit dat, omdat Pinot Grigio zo populair is, zijn populariteit heeft geleid tot een aantal zeer slechte in massa geproduceerde flessen die hebben de wijn een slechte naam gegeven. Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat u heerlijke en interessante Pinot Grigio drinkt, is door simpelweg te voorkomen dat de budgetflessen en de wijnen worden verkocht onder enorme massamarketingcampagnes.

Pinot Grigio / Pinot Gris / Pinot Sivi druiven
Advertentie

Een gedachte over “Pinot Grigio de smaakmaker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s