Het klimaat en het weer in Kroatië

In Kroatië zijn er drie soorten klimaat :
– het klimaat van Istrië, de Adriatische kust en de eilanden, mild (vooral in het zuidelijke deel) en regenachtig;
– het klimaat van de Dinarische Alpen, koud en besneeuwd in de winter en koel in de zomer, met onweersbuien in de middag;
– het landklimaat van de binnenvlakten.

Kroatië is matig regenachtig in de vlaktes en valleien in het binnenland, en zeker regenachtig langs de kust en de westelijke hellingen van de bergketens. Het neerslagpatroon langs de kust is mediterraan, met een minimum in de zomer en een maximum in de herfst en winter, terwijl in de binnenvlakten het hele jaar door veel neerslag valt en in de winter vaak in de vorm van sneeuw, maar het is overvloediger in de zomer, wanneer het vaak voorkomt in de vorm van onweersbuien.

Adriatische kust


Aan de Adriatische kust is het klimaat mediterraan , maar in het noordelijke deel, waar de winter behoorlijk koud is en de zomer behoorlijk regenachtig, kan het worden omschreven als overgangsgebied mediterraan.


In de herfst en winter brengt de sirocco regen, terwijl in de zomer een noordwestelijke bries, de mistral genaamd, waait.


Neerslag is vrij overvloedig aan de hele Adriatische kust, maar vooral in de steden aan de voet van de bergen (zie Rijeka ), waar tussen de 1.000 en 1.500 millimeterregen per jaar valt. Verder valt er aan de westkust van Istrië (zie Rovinj ) en op de eilanden 800/1.000 mm per jaar.


De zomer is zonnig in de hele kuststrook, met af en toe regen of onweersbuien, hoogstwaarschijnlijk in het noorden, in Istrië; alleen in de meest noordelijke zone, waar Rijeka ligt, regent het vrij frequent en overvloedig, zelfs in juli en augustus.

Dalmatië

In Dalmatië, de Kroatische kuststreek ten zuiden van Istrië, wordt het klimaat steeds milder.
Op de meest noordelijke eilanden (zie Cres, Krk, Rab) is de winter nog vrij koud, terwijl in het centrale deel (zie Losinj , Pag, en aan de kust waar Zadar , Sibenik en Split te vinden zijn) het gemiddelde in januari oploopt tot rond 7/8 °C.


In de winter zijn hier echter ook uitbarstingen van koude lucht mogelijk, met een wind vergelijkbaar met de Bora (hoewel iets milder), vooral aan de monding van de valleien, waar de lucht tussen de bergen wordt gekanaliseerd. In deze gevallen kan de temperatuur dalen tot -6/-7 °C.
In vergelijking met Istrië is de zomer in Dalmatië wat warmer en zonniger. Vooral in de steden (en iets minder op de eilanden) komen zeer hete en benauwde periodes vaker en van langere duur voor.


In Split (Spalato) varieert de dagelijkse gemiddelde temperatuur van 7,5 ° C in januari tot 25,5 ° C in juli. Dit zijn de gemiddelde temperaturen.

Dalmatië is een van de beste gebieden waar zowel witte wijn, rode wijn, als olijfolie wordt gemaakt. Er zijn dan ook prachtige wijngebieden in Kroatië te vinden.

Istrië

De noordkust, in Istrië (zie Pula, Pola in het Italiaans) en in steden als Rijeka (Fiume in het Italiaans), kent vrij milde winters, met een gemiddelde in januari rond de 5/6 °C, maar met plotselinge temperatuurdalingen als de Bora waait, een hevige wind die uit de ijskoude Russische vlaktes komt. Sneeuwval is echter zeldzaam en niet overvloedig omdat de continentale lucht droog is. In deze gevallen kan de temperatuur dalen tot -10 °C.


De zomers zijn warm en zonnig, soms heet, hoewel de bries de hitte tempert. Soms kunnen er koele dagen zijn, met regen en een beetje Bora, zelfs in de zomer. Er kunnen ook hete en zwoele periodes zijn, met maximumtemperaturen van 35 °C en meer.
Dit zijn de gemiddelde temperaturen van Pula.

Dinarische Alpen


De Dinarische Alpen scheiden de mediterrane wereld van de binnenvlaktes. De hoogste top in Kroatië, die ook zijn naam aan de bergketen geeft, is Dinara (1.831 meter of 6.007 voet), op de grens met Bosnië.


In het gebied van de Dinarische Alpen is het klimaat meer continentaal, maar het is erg regenachtig (en sneeuw in de winter) vanwege de nabijheid van de zee, vooral op de hellingen in het westen en zuiden. In de meest vochtige gebieden kan de neerslag zelfs 3.000 mm (120 inch) per jaar bereiken.


In Gospic , op minder dan 20 kilometer van de kust en 550 meter boven zeeniveau, is de gemiddelde temperatuur in januari -1 °C, terwijl het in juli en augustus 19 °C. Dit zijn de gemiddelde temperaturen. Door de kou zijn er ook veel minder Mediterane producten zoals wijn en olijfolie te vinden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s