Wat te doen in winters Kroatië

De winter in Kroatië is eigenlijk niet zo koud, maar je wilt toch voorbereid zijn met laagjes en goede kleding. Het winterweer in Kroatië is vrij stabiel, meestal rond de 7° C per dag in Split. De winter aan de kust is gematigd en er is vaak veel winterse zon te zien, maar in het binnenland van Kroatië is de winter toch wel strenger.

Bekijk prachtige kerken en musea

Als je in de winter naar Kroatië reist, wil je een volledig reisschema hebben met veel stops in kerken en musea om op te warmen en een pauze te nemen van de kou. Zagreb, Split en Dubrovnik zijn allemaal prachtige steden met veel musea en cultuur.

Als je geluk hebt en Kroatië in januari of februari bezoekt, wanneer ze hun jaarlijkse Noć muzeja (Museumnacht) organiseren, is de toegangsprijs voor vrijwel alle musea in Kroatië gratis en worden de openingstijden verlengd.

Museumnacht valt normaal gesproken op de laatste vrijdag van januari, maar dit jaar was het een digitale ervaring op 29 januari 2021. In een normaal jaar openen musea, galerieën en andere soortgelijke instellingen hun deuren voor het publiek – gratis – van 18.00 uur tot 01.00 uur. De datum van 2022 is nog niet aangekondigd, maar zal binnenkort wel volgen.

Opwarmen met heerlijk Kroatisch eten & drinken

Terwijl mensen over het algemeen aan zeevruchten denken als ze aan Kroatisch eten denken, is de keuken veel diverser dan alleen dat! Ik heb meestal geen trek in zeevruchten in de winter, en mijn maag is gefocust op stevige, zielverwarmende gerechten.

Denk aan het snacken van in het vuur geroosterde kastanjes en gevlekte fritule met poedersuiker (mini-donuts) terwijl je door prachtige oude steden dwaalt, en je vervolgens tegoed doet aan stevige stoofschotels en geroosterd vlees voor het avondeten!

Je kunt je gerechten afmaken door er een goede fles Kroatische witte wijn zoals Posip uit Korcula, of Grasevina of rode wijn zoals Plavac Mali of Frankovka te nemen.

Winterweer in Kroatië

Hoewel het weer in heel Kroatië heel anders zal zijn – met steden in het noorden zoals Zagreb en bergresorts die veel kouder zijn en steden in het zuiden zoals Dubrovnik een stuk warmer – zullen we Split als ons voorbeeld gebruiken, omdat het splitst (excuseer me de woordspeling) het verschil tussen Zagreb en Dubrovnik.

De winter in Kroatië is niet zo koud, maar je wilt toch voorbereid zijn met laagjes en goede kleding. Het winterweer in Kroatië is vrij stabiel, meestal rond de 7°C per dag in Split.

Gemiddelde dieptepunten dalen tot net boven het vriespunt, rond de 4 °C, dus u wilt een jas, maar u kunt ook een paar warme dagen meemaken tot 12 °C.

Als u van plan bent om bezienswaardigheden te gaan bekijken, houd er dan rekening mee dat u zich veel kouder moet kleden, aangezien u lange tijd buiten zult zijn!

Wat mee te nemen naar Kroatië in de winter

We hebben hier een volledige paklijst voor Kroatië met wintersecties voor mannen en vrouwen, maar hier is de snelle versie!

Een reisgids – Hoewel reisblogs geweldig zijn, zien we ook zeker het voordeel van het hebben van een goede papieren gids in de hand om naar te verwijzen tijdens uw reizen op de grond. We raden het boek Lonely Planet Kroatië aan .

Winteraccessoires: neem een ​​wintersjaal zoals deze (dames) of deze kasjmier sjaal (heren) mee om de wind buiten te houden. We raden dameshandschoenen zoals deze aan die compatibel zijn met je smartphone (voor een herenversie, check deze ). Je verliest ook veel warmte van de bovenkant van je hoofd en oren, dus een met fleece gevoerde gebreide muts (dames ) die je strak draagt, zoals een beanie, is een fantastische keuze. Kies een kleurrijke voor schattige foto’s! Hier is ook een herenversie .

Een ultralicht donsjack: je kunt dit alleen dragen of combineren met een warmer jack voor koudere dagen. Dit rolt op en is gemakkelijk in je dagtas te stoppen, dus het is goed om mee te nemen – ik heb er een die er op lijkt (dames), maar er is ook een herenversie . Als je het warm wilt hebben, of als je reis vooral gericht is op Zagreb, de bergen en het noorden van Kroatië, raad ik een winterjas aan zoals deze North Face-parka die ik al jaren en jaren bezit.

Winterlaarzen: Het kan in heel Kroatië sneeuwen, zelfs soms in het zuiden, zoals het in Dubrovnik kan sneeuwen en zelfs onder het vriespunt kan komen. Voor besneeuwde dagen en superkoud weer als je nog steeds comfortabel wilt zijn, ben ik dol op deze kniehoge waterdichte Blondo-laarzen en heb ze al meer dan tien jaar in mijn bezit. Voor mannen raad ik een waterdichte laars met goede grip aan, zoals deze Timberlands .

Pillen tegen reisziekte: geweldig voor busritten als je bergen gaat bezoeken – ik koop deze niet-slaperige . Je kunt ook deze natuurlijke bewegingsziekte-banden proberen die acupressuur gebruiken om misselijkheid te verminderen – ze werken redelijk goed.

Meer reishulpmiddelen voor Kroatië

Op weg naar Kroatië? We hebben een aantal geweldige reishulpmiddelen om u te helpen met uw reis. Lees eerst onze gids voor het plannen van een reis naar Kroatië , die visa, budgetten, vaccins en nog veel meer omvat. We hebben ook een paklijst voor Kroatië met een gedetailleerd wintergedeelte.

Reist u naar Kroatië en heeft u geen idee hoe u de stad in moet? Waarom boekt u deze handige transferservice van de luchthaven naar het stadscentrum niet, het is veilig en betaalbaar!

Bekijk onze Balkan-valutagids die uitlegt hoe geld werkt in Kroatië en de lokale gebruiken voor fooien.

Als je nog steeds je reisroute aan het samenstellen bent, vind je hier een geweldige lijst met plaatsen om te bezoeken in Kroatië, onze gids over nationale parken in Kroatië en gids over Kroatische watervallen om je te helpen kiezen. We hebben ook een gids voor dagtochten voor Dubrovnik, als u daar ook naartoe gaat.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s