Zeilen in Kroatië

In de jaren tachtig bouwde Kroatië – toen onderdeel van Joegoslavië – een omvangrijke jachtcharterindustrie uit . Het was toen nooit op de schaal om te wedijveren met het oude favoriete Griekenland, maar het was groot genoeg om opgemerkt te worden als een aantrekkelijke aankomende bestemming.

Daarna kwamen de verschillende oorlogen op de Balkan, waarvan er één Kroatië zelf betrof, en het uiteenvallen van het oude Joegoslavië. Kroatië is nu de ex-Joegoslavische republiek met bijna de hele kustlijn!

Sinds het einde van de oorlogen is de groei van de Kroatische jachtcharterindustrie niet minder dan verbazingwekkend. In een sector die notoir weinig geloofwaardige statistieken heeft, vermoeden we dat Kroatië nu een serieuze rivaal van Griekenland moet zijn. Er zijn een aantal verklaringen voor dit opmerkelijke succes:

Het land is van nature gezegend met zeilwateren die zo goed en gevarieerd zijn als waar ook ter wereld. Na de oorlog deed de Kroatische regering haar uiterste best om de wederopbouw en de aanleg van de noodzakelijke infrastructuur – uiteraard de jachthavens – aan te moedigen en zelfs te subsidiëren.

Noord-Kroatië

Noord-Kroatië ligt op 4 uur rijden van het grootste deel van Oostenrijk en zuidelijke delen van Duitsland. Zelfs Dalmatië, waar misschien wel het beste zeilen te vinden is, ligt op slechts 6 uur rijden. Dit was altijd een groot voordeel, maar in de nasleep van 9/11, toen vooral Duitsers terughoudend waren om in een vliegtuig te klimmen, katapulteerde het de industrie vooruit.

Zeilvakanties in Kroatië bevatten nu bijna alles wat klanten zich maar kunnen wensen. Er zijn duizenden bareboat-jachten om te charteren in bases van Pula en Cres in Istrië, tot de enorme jachtcentra van Zadar, Sukosan, Sibenik, Murter Island, Split en Dubrovnik. Elk van deze kan worden gecharterd met een schipper voor mensen zonder de nodige ervaring.

Er zijn zeilvloten vanuit Split en een RYA Authorized Sailing School op Murter Island. De mogelijkheden om de ene week op het water en de andere aan de wal door te brengen zijn eindeloos.

Een van de problemen voor de Nederlands was vroeger dat het duur was om er te komen en dat er niet genoeg stoelen waren op dergelijke vliegtuigen die daarheen vlogen. In 2004 begon het beter te gaan, met in ieder geval regelmatige chartervluchten naar Split.

Je zeiltocht kun je nog aangenamer maken door het te combineren met een van de tientallen prachtige Kroatische wijnen zoals de witte wijnen PosipGrasevinaPinot Grigio, de gebalanceerde wijn uit Istrië de Malvazija of de rode wijnen Plavac MaliFrankovkaCabernet Sauvignon of de smaakmaker uit Istrië de Teran.

Dalmatië

Voor 2005 zijn er vluchten naar Opatija in het noorden, Zadar om naar het centrum van Dalmatië, Split en ook Dubrovnik te gaan. Istrië bereiken is eenvoudig. Vlieg gewoon EasyJet naar Venetië, of Ryanair naar Triëst. De eerste heeft draagvleugelbootverbindingen met het uitstekende zeilen van Pula ; de tweede is een transferbus verwijderd van Portoroz (eigenlijk in Slovenië) en Pula. Kroatië is nu de zeilbestemming voor de Nederlanders – de bestemming die het allemaal heeft!

Over jachtcharter in Kroatië: De Kroatische kust is een perfecte plek voor uw droom die uitkomt. Het is een uniek avontuur om talloze eilanden en baaien langs de kust te verkennen. U heeft de mogelijkheid om te starten vanaf elke basis in Kroatië, elk voorzien van alle faciliteiten. Kies uit de verscheidenheid aan boten die beschikbaar zijn in bijna 50 jachthavens langs de kust; zeilboten, motorboten, gulets en luxe jachten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s